Bouillon 73

Artikel 3 van 76
€ 5,00

Alle restaurants en aanverwante bedrijven zijn in gespannen afwachting van de kerstdrukte. Tenminste, dat het druk wordt wensen we ze toe. Wat een stress nou toch weer! Dan moet je af en toe even kunnen wegdromen met de verhalen in dit winternummer. En toch een beetje in de sfeer blijven met de coverfoto Geleipudding met zoete topping van Yaroslav Danylchenko.


Heilige Boontjes.
Een wonderschoon schilderij over een wereld die we kennen, maar waar we nooit geweest zijn. Het draait om heilige witte boontjes die in de cassoulet gaan. Boer Laurent, zijn hond Abel en buurvrouw Claire leven een ingesleten leven in de Perigeux. '...Duizenden vermoeide stappen op precies dezelfde plek waar zijn vader liep. Van de wasbak naar de kachel. Van de kachel naar de groene stoel die een perfecte mal geworden is voor zijn grote lijf. Sporen, de schroeiplekjes van zijn Gouloises in de leuning. De roestbruine ringen van zijn glas...' Oef, wat kan Henk Bente Aalbersberg ontroerende verhalen vertellen.


Felix Wilbrink
is verliefd. Ditmaal op de Dubbele Boerenwitte. Zijn vriend Arjan Smit maakt er fijne eau de vie van. Daar kunnen de twee bedaarde Krommerijners wel van genieten. Wilbrink schiet uit zijn slof als hij ziet dat die pruimenbomen met tientallen tegelijk gerooid worden. Gelukkig heeft hij die fles nog. Voor barre tijden.


100 Dingen die je eenmaal gegeten moet hebben. Het is al met al een aardige serie aan het worden. Het alfabet vordert. Will Jansen is Jörg Zippricks 100 Dinge, die Sie einmal im leben gegessen haben sollten in het voorjaar van 2019 gaan bestuderen en heeft er eigen commentaren aan toegevoegd. Deze keer gaat het over tomaten, topinamboer, trompette de la mort, truffel zwart en wit en umiboshi. Er valt zoveel over eten te schrijven, misschien moeten we wel naar de 1000 Dinge. Misschien ook niet.

In Wijn voor Adrian gaat Susette Brabander op pad met een fles wijn die ze zorgvuldig uitgezocht heeft op basis van wat ze over haar aanstaande gesprekspartner te weten is gekomen. De wijn, een Spaanse Umami Blanc 2017, heeft karakter en die moet, als ze het goed heeft, als een jas passen bij Adrian Zarzo Habraken. Omdat hem ook Spaans bloed door de aderen stroom? Zarzo heeft de culinaire scene van Eindhoven verrijkt, dat wel.


Dit keer maakt Nicolaas Klei korte metten met de blah-blah van Mannelijke en vrouwelijke wijnen: Zes vrouwen, zes mannen kregen geblindeerde wijnen onder de neus. Aan het eind kwam de hamvraag welke wijnen door een vrouw gemaakt waren en welke door een man. Níemand had ook maar enig idee.


ONE
en De Groene Lantaarn. Kunstenaar-fotograaf Mike Werkhoven reist met Will Jansen naar Roermond, waar ze verrast worden door de authentieke gastvrijheid bij ONE. Veertien dagen later doen ze ook De Groene Lantaarn in Staphorst aan, en mogen daar proeven van de sublieme gerechten van Jarno Eggen. Het zijn zware dagen in een zorgelijk bestaan.

En verder:

La bûche de Noël, tekst Jurriaan Geldermans

Ortolanen eten in Thorn, tekst Joost Welten

Donkere materie, tekst Raymond van der Laan

Havermouthype, tekst Marloes Kemming

Hemelse kaas uit de Dordogne, tekst Paola Westbeek

Bedrieglijke knollen, tekst Rengenier Rittersma

Jackfruit is vlees noch vis, tekst Wendy Ripassa

Zilt zeewier als gezonde smaakmaker, tekst Will Jansen

Uit het dagboek van een vertaler, tekst Jacques Meerman

Best handig, zo’n kookboek, tekst Marloes Kemming

Bouillon Leest

Ambassadeurs

Wie werkten er mee

 

© 2019 - 2024 Uitgeverij bouillon | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel