Bouillon 45
Inhoud:
> 6 Berichten > 10 Standplaats Utrecht - tekst Will Jansen > 22 Bijen-ode - tekst Mohammed Benzakour > 30 De Rode Draad - tekst Will Jansen > 34 De zondagssoep van Oma Roosje - tekst Marloes Kemming > 40 Het gras van de buren is groener - tekst Will Jansen > 48 De borsten van Agnès Sorel - tekst Didi Jansen > 53 Rauwe vis en zure pisco - tekst Jacques Hermus > 58 Roadtrip Ecuador - tekst Ynske Boersma > 64 De supermarkt is verwarrende biotoop - tekst Eelco Schaap > 70 Fietsen op brood en wijn - tekst Marjolein van Rotterdam > 78 Biowijn:Santé - tekst Remke de Lange > 80 Signatuur Savelberg - tekst Caroline Ludwig > 86 Balkenbrij maken en ramen lappen - tekst Michiel Bussink > 90 Dille&Kamille - tekst Susette Brabander > 95 Wijn uit de Himalaya. Kan dat? - tekst Jean-Paul Drabbe > 98 Samenwerken op paddenstoelen - tekst Drees Koren > 102 100% sap - tekst Jos Rietveld > 106 Eindeloos Eindeloos - tekst Will Jansen > 112 Heel Holland Markt - tekst Marjan Ippel > 116 Steinbeisser, eetkunst - tekst Tanja van den Berge > 122 Bouillon! Leest > 125 De bouillonambassadeurs> 128 Wie werkten er mee.
Standplaats Utrecht
|
Bijen-ode Nog eenmaal blikt hij omhoog. Aan de enorme woudreus komt geen einde. Dan begint hij aan de klim, hoger en hoger klautert hij, haast poedelnaakt, een touw om zijn middel en een bijltje waarmee hij inkepingen hakt. Hij is dertig meter in de lucht als hij de meegetorste takkenfakkel in brand steekt. Vanaf de grond is hij nog maar een stip met rook. Zijn vrouw en vier kinderen kijken ademloos toe hoe papa zijn leven riskeert. Dan krijgen de bijen hem in de gaten en voeren pisnijdige aanvallen uit op zijn borst en benen. Sommige weet hij van zich af te slaan maar de meeste steken hun angel diep in de huid. Met samengeperste lippen ondergaat hij de pijn. Hij moet wel, hij balanceert op een tak. Eén ongecontroleerde beweging of misstap en een doodsmak is het gevolg, zoals zo velen voor hem gebeurde. Omgeven door een zwerm razende bijen, stopt hij ten slotte zijn hand in het nest en vist de schat eruit: een brok pure raathoning. Hij zet er zijn tanden in. Zijn handen en kin druipen, zijn ogen sluiten van genot. De smaak is hemels. De bijen voeren hun charges op terwijl hij grote, goudbruine brokken in een mandje legt en naar beneden laat zakken. |
Het hele jaar door, op markten, beurzen en tijdens reportages kom je ze tegen: hardwerkende zelfstandigen die met hart en ziel prachtige producten maken. Ze willen allemaal wel ìn bouillon, maar daar zijn het er te veel voor en vaak toch ook te klein voor een hele reportage. Die gaan we bij elkaar brengen in de rubriek De rode draad. De Rode Draad Edele charcuterie in Amsterdam Zuid |
De zondagsoep van Oma Roosje Mijn oma Roosje was een warme, maar zeker geen sentimentele vrouw. Hoewel ze van Jantje Smits’ Lieve oma tranen in haar ogen kreeg, zei ze niet gauw ‘Ik hou van jou’. Volgens Roosje moest je liefde gewoon dóen en er verder niet teveel over lullen. Nog steeds is zij de eerste aan wie ik denk bij het begin van het aardbeientaartseizoen. Of het haringseizoen, of wanneer het weer tijd is voor stoofvlees. En nog steeds bak ik soms, net als zij, kippenpootjes en nieuwe aardappeltjes in een enorme plas roomboter. Een hartaanval op een bordje. Maar lekker! |
Het gras van de buren is groener De Deutsche Weinstraße doorkruist de Pfalz, 85 kilometer lang, en gaat dwars door 144 wijnbouwgemeentes. Het is eigenlijk een oeroude Romeinse heirbaan, die tegelijk de limes (de grens) van het Rijk aangaf. Dat was aan deze kant van de Alpen in drieën opgedeeld door Claudius Drusus. De grensweg van Gallia Belgica, liep van Keulen (Colonia) tot Straatsburg (Argentoratum). Daar maakt de Deutsche Weinstraße, anno 2014, onderdeel van uit. En zie ze lopen, die stoere Romeinen. Beetje koddig in hun berokte uniformen, met die rode hanenkam op de helm. Hun cohort wiebelt en waggelt een beetje. Hier en daar waait een rokje op. Last van de wijn, heren? Kan toch nog koppig zijn, zo’n Dornfelder, of niet soms? >> |
De borsten van Agnès Sorel La poule au pot du Roi Henry IV, Consommé favori de Sarah Bernhardt en Selle de veau Metternich; zomaar drie gerechten die je terugvindt in het lijvige kookboek van Auguste Escoffier. Grote koks uit de tijd van de Franse hegemonie in Europa strooiden met zulke namen. Maar hoe kwamen ze tot stand? Als we op onderzoek gaan, vinden we veel eponiemen en toponiemen: gerechten die naar bekende en minder bekende personen uit de geschiedenis verwijzen of naar de plaatsen waar ze zijn ontwikkeld of waarmee het gerecht iets wil uitdrukken. Nooit is het helemaal zeker of de naam van een gerecht ook werkelijk met de desbetreffende persoon, land of streek te maken heeft. Helemaal de namen waar sterke verhalen aan opgehangen zijn, hebben iets mistigs. >> |
Rauwe vis en zure pisco De Peruaanse keuken verovert de wereld. Van New York tot Barcelona, van Berlijn tot Londen. Hoofdrolspeler de ceviche, ambassadeur Martin Morales. ‘s Avonds serveert Martin Morales op knalroze sneakers een zelf gemixte pisco sour en een uit de losse pols gecreëerde ceviche, de volgende ochtend wandelt hij op nog knaller blauwe schoenen de ontbijtruimte in voor ons interview. Dat zal wel een overblijfsel zijn uit de tijd dat hij als DJ over de hele wereld trok, van London tot de Melkweg, van LA tot Paradiso. En uit de tijd dat hij opkomende muzikale talenten als Joss Stone begeleidde. Muziek is nog steeds een hobby. Maar geen beroep meer, want sinds vier jaar runt hij het succesvolle Peruaanse restaurant Ceviche in de hippe Londense wijk Soho en onlangs opende hij restaurant Andina in het neo-hippe Shoreditch.>> |
Roadtrip Ecuador Diós nos guia, staat boven de deur van de bus. Nou, dat hopen we dan maar, want de chauffeur stuurt met kamikazesnelheid het gevaarte door de Andes, zo mistig dat de afgrond niet meer te zien is. In het gangpad staat een clown, met in zijn hand drie chocoladerepen. ‘Wanneer heeft ú voor het laatst gelachen?’ vraagt hij aan de passagiers. Die kijken hem wat meewarig aan. Onverstoord gaat hij verder, zijn mond vol over het belang van de glimlach in deze tijden van stress. ‘Ha, u lacht, nu moet u chocola kopen’, zegt hij streng tegen een man op de eerste rij, die verbouwereerd wat kleingeld opdiept. >> |
De supermarkt is verwarrende biotoop Ik ben geboren op 19 maart 1953 in Wageningen, de stad waar knappe koppen al meer dan honderd jaar eerder de toekomst van de landbouw uitvonden. Als jongetje fietste ik langs het standbeeld De Zaaier voor het Hoofdgebouw aan het Salverdaplein. Toen heette Wageningen University&Research nog gewoon Landbouwhogeschool. |
Fietsen op wijn en brood Leven is lijden, zeker voor een pelgrim. Hij is uren per dag onderweg, ziet af, doet boete, en hoopt uiteindelijk gelouterd weder te keren. Daar horen geen orgiastische drinkgelagen en schranspartijen bij. Hoewel? De pelgrimstocht verzwakt de trek in weelderig voedsel, beteugelt de vraatzucht, temt de wellust en onderdrukt lichamelijke verlangens die strijdig zijn met het heil van de ziel. |
Bio-Wijn: Santé? |
Signatuur Savelberg Na 25 jaar kookplezier aan de top sloot Henk Savelberg eind september de deuren van zijn restaurant-hotel. De meester-kok nam in stijl afscheid van zijn klassieke horecabedrijf. Daarmee verliest culinair Nederland een icoon. Tijd om daar lang bij stil te staan heeft hij zelf niet, want al maanden pendelt hij heen en weer tussen Nederland en Bangkok om daar een nieuw avontuur te beginnen. ‘Het is moeilijk om in deze tijd in Nederland een sterrenrestaurant te leiden. De jaren van grote luxe zijn voorbij. De markt is veranderd en het wordt nooit meer zoals het was.’ In Azië ziet hij kansen. Ook maakt hij plannen voor een Belgische bistro in Breda. Bouillon! sprak met Henk Savelberg in zijn laatste week op Vreugd&Rust. >> |
Balkenbrij maken en ramen lappen In het Sallandse coulissenlandschap tussen Okkenbroek en Heeten staat, naast de boerderij waar zijn zoon melkkoeien en melkgeiten houdt, de burgerwoning van vader. Op de oprit van de onderkelderde garage staat alvast, tegen een van de keukenramen, een ladder voor het ramen wassen. Twee keer per jaar komen de dochter en drie schoondochters bij elkaar om balkenbrij te maken en dan meteen even vaders ramen te wassen. Vandaag zijn ze met z’n tweeën. In de gang hangt een oorkonde van toen Greta 100.000 liter melk had gegeven. >> |
Susette Brabander gaat voor Bouillon! op pad, met een zorgvuldig gekozen wijn om te kijken of die matcht met de man of vrouw die ze interviewt. Dille&Kamille Hans Geels is sinds 1 april 2013 algemeen directeur. Daarvoor was hij onder andere algemeen directeur van CliniClowns en hoofd marketing voor het Wereld Natuur Fonds. Alles draait om natuurlijke producten, eenvoud en warmte. Het brede assortiment bestaat uit onmisbare hebbedingen, accessoires voor in de keuken, het interieur en de tuin. Thembu Collection van House of Nelson Mandela |
Wijn uit de Hymalaya. Kan dat? ‘Nepalezen drinken niet, ze zuipen’, vertelt Maheshwor Lal Ranjitkar (1944). ‘Zonder te proeven. Het moet zoet zijn en er moet veel alcohol in zitten.’ Hij trekt er een moeilijk gezicht bij. Zijn vader liep er al tegenaan toen hij zijn zelf gebrouwen dranken aan de man wilde brengen. De drie euro die een fles wijn kost, in een van ’s werelds armste landen, is een flinke drempel. Hinwa wijn maak je van Himalayaanse wilde frambozen (aiselu) en zuurbessen (chutro). Ranjitkar heeft geprobeerd de bessen te cultiveren, maar dat veranderde de smaak. Daarom is de pluk nog steeds handmatig. >> |
Samenwerken op paddenstoelen ‘In Rotterdam alleen al belandt zes miljoen kilo koffie op de afvalberg en komt 0,2% daadwerkelijk in je kopje terecht.’ Cox kent zijn cijfers en weet hoe hij er indruk mee moet maken. Daarmee verraadt hij zijn achtergrond, de financiële dienstverlening. Zes miljoen kilo koffieprut. Dat gegeven an sich is al food for thought. Iedereen die kan rekenen, vraagt zich af: zoveel prut, zit daar nog waarde aan of in? Maar ook: zoveel afval, kunnen we dat niet hergebruiken? >> |
100% sap Het is geen siroop, geen concentraat en zeker geen saaie softdrink. Toprestaurants zijn enthousiast over het pure sap van Van Nahmen. Voor gasten is het een mooi alternatief voor de wijn bij het eten en koks gebruiken ze bij gerechten. Omdat het kweepeersap zo mooi de ganzenlever complementeert, of het rabarbersap het goed doet bij witvis. |
Eindeloos eindeloos ‘Wat bedoelde Jonnie nou met dat hart op de tong?’ |
Heel Holland Markt In New York struikel je over de foodhalls. Na de Chelsea Market, Eataly en Berg’n (om er een paar te noemen) opende er recent de Gansevoort Market en binnenkort in Grand Central Station de Nordic Food Hall van Claus Meyer, medeoprichter van restaurant Noma in Kopenhagen. Elke New Yorkse straathoek is nu wel zo’n beetje gecoverd. De overdekte hal waar eten kant-en-klaar of onbewerkt wordt aangeboden, heeft hiermee officieel de zelfroosterende koffietent als snelst groeiend horecatype ingehaald. En niet alleen in New York.>> |
Steinbeisser, eetkunst Het nieuwe koken uit zich in allerlei intrigerende, culinaire experimenten, zoals bijvoorbeeld Steinbeisser. Terwijl van kop-tot-kont koken en uit het wild eten nog maar net zijn doorgesijpeld, richten gastronomische pioniers zich alweer op een nieuwe uitdaging: de puur plantaardige keuken. Veganistisch uit eten staat niet langer gelijk aan een duffe avond op droge granen, smakeloze zaden en rauwe kost kauwen. Steinbeisser wil het 100% plantaardige menu naar een hoger culinair niveau tillen. Het is de bedoeling dat topchefs, kunstenaars en producenten meer gaan samenwerken om ons te laten nadenken over duurzaamheid en herkomst van ingrediënten. Maar bovenal is het een avond uit waar smaak en smaakbeleving centraal staan. Een avond waarbij zelfs de verstokte vleesliefhebber de dierlijke eiwitten echt niet mist.>> |